aardappels rooien
we gaan vandaag aan het aardappels rooien.

het is mooi zonnig weer, dan is het zand niet nat en kunnen ze zonder problemen over het land rijden

ik geef eerst wat uitleg over de rooimachine

het is twee reien rooimachine met een buffer erop

het voordeel van een buffer is dat je niet met twee trekkers over het land moet en een nadeel is dat je veel zwaarder bent , vooral als de buffer vol zit

kijk lekker mee
eerst word het loof er af geklapperd en dan kan er gerooid worden
links niet afgeklappert            rechts wel afgeklappert
nu gaan we eerst wat dingen uitleggen van de rooimachine
trekker met rooimachine
de rol loopt er eerst over heen en daar achter word de aardappel uit de grond gestoken en omhoog gebracht naar de transportband
de open trandssportbanden schudden het zand eruit en voert de rest verder de rooier in
aan de zijkant gaat de aardappel omhoog
aardappelloof of nu ook wel rangen genoemd ,wordt er aan de achterzijde weer uitgegooid
nu zijn de aardappels boven op de rooier aangekomen
op deze laatste band kunnen de stenen en andere dingen die er niet in horen nog een medewerker uitgezocht worden
nu gaan we beginnen met aardappels rooien
en dan vallen de aardappels in de buffer en die word weer gelost in een kieper en brengt de aardappels naar de dobbe
de boer komt met zijn trekker en kieper naar het land
eerst de buffer leggen en dan kunnen we beginnen
recht voor de reien zetten en we kunnen beginnen
hier kun je goed zien dat zand door de transportband valt
zand
op het eind word gedraaid,die plek ook een wenakker genoemd
(daar wordt ook als eerste gerooid)




recht langs de reien rijden
op het eind is de buffer bijna vol en moet weer geleegd worden
als de kieper vol is word hij naar de dobbe gereden en leeg gekiept en word de nieuwe vracht aardappels gehaald
hier in  de dobbe worden de aardappels voorlopig opgeslagen voordat ze opgehaald worden voor verdere verwerking
de dobbe word afgedekt met plastic tegen de regen

als er nachtvorst word voorspeld dan komt over het plastic nog stro om bevriezen te voorkomen

als de aardappels bevroren zijn geweest zijn ze niks meer waard
naar boven
naar menu