shiitake
we zijn vandaag op bezoek bij de fam. Masselink in Tilligte

ze zijn gestopt met hun kuikenmesterij enkele jaren terug

ze zijn toen begonnen met het verbouwen van shiitake

ik heb een mooie rondleiding gehad op hun bedrijf

Ik heb er weer een mooie fotoserie van gemaakt

kijk mee hoe de shiitake word gekweekt
de blokken van geperste beukensnippers worden zo aangeleverd, dit is 100%een biologisch proces
de snippers zijn helemaal steriel ,alleen de shiitake is er ingeent
dat wordt gedaan met een soort sate prikker ,die word door de plasticzak gedrukt en dan wordt de sticker  erop geplakt
dit is een filter die alle vuiligheid uit de lucht filtert,om te voorkomen dat een andere schimmel zich in de zak nestelt
de zakken mogen niet tegen elkaar aanstaan, in de loods is het ongeveer 25 graden en dat doet de shiitake zelf
elke twee weken komen er nieuwe blokken met shiitake binnen en schuift het door in de loods,dit proces duurt een half jaar
je mag shiikate niet aanraken,anders begint het te groeien
als de zakken vol zitten worden ze verhuist naar de volgende loods
de blokken worden uit het plastic gehaald en op schappen gezet
na een week kan er worden geoogst
elke dag moeten de grote shiikate er uitgesneden worden,omdat de kleinere ook groot moeten worden
het is voeding,dus hygiene staat ook hier hoog in het vaandel
na een week is het blok shiikate leeg geoogst en wordt in rust gehouden en dan wordt het weer nat gesproeid voor de tweede ronde
de shiikate kan nu weer groeien om te worden geoogst
in de loods is het ongeveer 12 graden om te voorkomen dat shiikate te snel groeit,
na de tweede oogst worden de blokken verwijderd

de shiikate wordt hier op grote gesorteerd en in kratjes gedaan en dan opgeslagen in de koeling om verkocht te worden
willen jullie ook een rondleiding op de shiitake kwekerij,dan kan dat, neem dan contact op met de fam. Masselink
www.shiitakemasselink.nl
de shiikate word in de keuken voor div doeleinden gebruikt

bv: ze worden gedroogd
      er wordt soep van gemaakt
      en wordt bij vlees en wild geserveerd
naar boven
naar menu